Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Οδηγός αγοράς για χορδέςΗ επιλογή της χορδής της ρακέτας σας είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να πάρετε την μέγιστη απόδοση από τη ρακέτα σας. Επίσης, η σωστή επιλογή και τοποθέτηση της χορδής θα απομακρύνει των ενδεχόμενο μελλοντικών τραυματισμών ή θα βοηθήσει ώστε να ελαφρύνουν οι υπάρχοντες τραυματισμοί.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΟΡΔΩΝ


Οι χορδές χωρίζονται σε 4 γενικές κατηγορίες:


Νάιλον (nylon/synthetic gut)

Είναι οικονομικές συνήθως χορδές με ένα πυρήνα και μία ή περισσότερες εκωτερικές στρώσεις ινών. Προσφέρουν σχετικά καλά επίπεδα άνεσης και δύναμης. Ιδανικές για αρχάριους παίκτες.
Πολύκλωνες (multifilament)

Είναι χορδές που αποτελούνται από πολλές ίνες, χωρίς πυρήνα. Είναι πολύ μαλακές (ιδανικές για προβλήματα τραυματισμών), ελαστικές και προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα άνεσης και δύναμης. Ιδανικές για αρχάριους παίκτες ή για μεσαίου και προχωρημένου απιπέδου παίκτες που αναζητούν άνεση.
Μονόκλωνες (polyester/co-polyester)

Είναι χορδές με ένα πυρήνα (polyester) ή με ένα πυρήνα και κάποια πρόσθετα υλικά (co-polyester, προσφέρουν περισσότερη αίσθηση). Αποτελούν την πλειοψηφία των χορδών της αγοράς γιατί προσφέρουν υψηλά επίπεδα κοντρόλ και ανθεκτικότητας καθώς και δυνατότητα για σπίν (ειδικά οι χορδές που έχουν γωνίες ή είναι ανάγλυφες). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για υβριδικά πλεξίματα σε συνδυασμό με κάποια πολύκλωνη χορδή ή φυσικό έντερο. Ιδανικές για μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου παίκτες.
Φυσικό έντερο (natural gut)

Ο "βασιλιάς" των πλεγμάτων προσφέρει την καλύτερη δυνατή αίσθηση, απορρόφηση κραδασμών και τα καλύτερα επίπεδα δύναμης. Είναι εξαιρετικά ελαστική με καλό κοντρόλ αλλά αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητη. Για αυτό τον λόγο αλλά και επειδή έχει υψηλό κόστος μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε υβριδικά πλεξίματα (συνδυασμό με μονόκλωνη χορδή).


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΟΡΔΩΝ


Για να επιλέξουμε σωστά τη χορδή μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε τη ζητάμε από αυτήν:


  • Δύναμη: προσφέρεται κατ' εξοχήν από πολύκλωνες χορδές και φυσικό έντερο αλλά και από κάποιες μονόκλωνες με πρόσθετα (co-poyester).
  • Κοντρόλ: προσφέρεται κυρίως από μονόκλωνες χορδέ
  • Δυνατότητες για σπίν: προσφέρεται κυρίως από μονόκλωνες χορδές και ειδικά από αυτές που είναι είτε με γωνίες, είτε ανάγλυφες, έιτε με πολλά πρόσθετα (συγκεκριμένα αυτές που έχουν πολύ λιπαντικό και "δουλεύουν" καλά μεταξύ τους)
  • Άνεση: προσφέρεται από το φυσικό έντερο και από τις πολύκλωνες χορδές και σε αρκετό βαθμό από τις νάιλον
  • Ανθεκτικότητα: προσφέρεται από μονόκλωνες χορδές


Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν και να συνδυαστούν φυσικά ανάλογα με τη χορδή.


ΠΑΧΟΣ ΧΟΡΔΩΝ


Χορδές με μικρό πάχος (1,30mm και κάτω) προσφέρουν περισσότερη δύναμη και δυνατότητες για σπίν. Χορδές με μεγάλο πάχος (1,30mm και άνω) προσφέρουν καλύτερο κοντρόλ και ανθεκτικότητα στα σπασίματα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι το πάχος της χορδής εξαρτάται και από τη ρακέτα. Όταν η ρακέτα έχει πολλές χορδές π.χ 18/20, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε λεπτότερες χορδές ενώ όσο λιγότερες χορδές έχει μια ρακέτα π.χ 16/15, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετούμε πιο χοντρές χορδές για αποφυγή πρόωρου σπασίματος.


ΧΟΡΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ


Η τάση πλεξίματος εξαρτάται τόσο από τη ρακέτα όσο και από τη χορδή που θα τοποθετήσετε. Χορδές που είναι σκληρές χρειάζονται λιγότερη τάση πλεξίματος ενώ χορδές μαλακές και ελαστικές μπορούν να πλεκτούν με μεγαλύτερη τάση πλεξίματος. Κάθε κατασκευαστής προτείνει ένα εύρος τάσης που θα δείτε στα χαρακτηριστικά κάθε ρακέτας. Γενικά, για όλες τις χορδές ισχύει ότι η μικρότερη τάση προσφέρει άνεση και δύναμη ενώ περισσότερη τάση προσφέρει καλύτερο κοντρόλ. Για παίκτες που έχουν προβλήματα τραυματισμών συνιστούμε να διαλέγουν όσο το δυνατόν μικρότερη τάση, ακόμη και χαμηλότερη από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής.


ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΧΟΡΔΩΝ


Στο τελευταίο κομμάτι του οδηγού χορδών σας παραθέτουμε μια λίστα με δείκτη σκληρότητας χορδών, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, σύμφωνα με ειδικές μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική. Έτσι, θα έχετε ένα σημείο αναφοράς σχετικά με το πόσο σκληρή θα είναι η ρακέτας και ποια τάση πρέπει να επιλέξετε.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούμ επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 8016859 ή μέσω email: [email protected]